SZENTPÉTERSZEG
Utolsó módosítás dátuma: 2013.10.28.

 profil_cover

Köszöntjük Iskolánk honlapján, kellemes időtöltést és hasznos böngészést kívánunk!

Bemutatkozás

Iskolánk Gáborján általános iskolájával 2007., Esztár általános iskolájával a 2012/2013-as, Hencidával pedig a 2013/2014-es tanévtől működik társulva, közös fenntartásban. Évek óta járnak át a környező településekről diákok, úgy, mint Hencidáról, Váncsodról és Gáborjánból. Ezen tanulók átszállításáról fenntartónk gondoskodik. 2012-től iskolánk állami fenntartásba került, így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, azon belül is a Berettyóújfalui Tankerülethez tartozunk. Négy település iskolája tartozik irányításunk alá: Gáborján (telephely), Hencida (Csere-erdő Általános Iskola), Esztár (Irinyi Károly Általános Iskola és AMI), valamint Szentpéterszeg (Fekete Borbála Általános iskola; gesztorintézmény).

A szentpéterszegi iskola nyugodt, csendes környezetben található a falu szívében, a Református templom szomszédságában. Alsó- valamint felső tagozatban folyik az oktatás, ebből az alsó évfolyam egész napos, a felső tagozatosok számára tanulószoba és napközi áll rendelkezésre.

A tanulók viszonylag új épületben tanulhatnak, ugyanis 1991 és 1993 között több lépcsőben korszerű épületegyüttes és tágas tornaterem épült, hogy biztosítva legyen a tanuláshoz a megfelelő légkör. Az új létesítményben nyolc tanterem, valamint egyéb helyiségek, a tetőtérben egy nagyterem, könyvtár és informatika terem került kialakításra. Mára a felsős tantermek a mai kor elvárásainak megfelelően TIOP pályázaton nyert interaktív táblával és tanári laptoppal felszereltek, így a tanórák izgalmasabban és színvonalasabban telnek el. Informatika-termünk is új számítógépekkel várja a tanulókat.

Intézményünkben a diákok életére is odafigyelünk, ugyanis működik a Diákönkormányzat, azaz a DÖK, amely tartalmas programokkal próbálja felpezsdíteni nem csak a diákok, hanem a pedagógusok és az iskola életét is. A tehetséggondozásra és felzárkóztatásra is nagy hangsúlyt fektetünk, ezért már több éve alkalmazzuk az Integrációs Pedagógiai Rendszert (IPR). Ezzel a programmal próbáljuk módszertanilag fejleszteni azon tanulókat, akik valamilyen szociális vagy képességük fejlettségéből adódóan hátrányban vannak társaikhoz képest.

A pedagógusok barátságosak, segítőkészek, megfelelően képzettek, valamint innovatívak, így az oktatás színvonala is jó. A matematika oktatása a Hajdú Sándor-féle tankönyvcsalád használatával történik.

Az iskolában több EU-s pályázat jelenleg is működik. Ezek a tanulók érdekeit tartják szem előtt. Olyan pályázatokban veszünk részt, mint a “Az átmenet problémájának szakszerű kezelése a Bihari Kistérség óvodáiban, alap és középfokú intézményeiben”, az “Éljünk egészségesen!”, vagy a Bihari hagyományok-adományok, “Falu-járó Biharban” (A “Bihari Vándortarisznya – A Bihari Múzeum tanórán kívüli és szabadidős tevékenységei” c. pályázatokon belül). A projektet szervező intézményekkel pedig rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, így a Bihari Múzeummal, valamint a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásával (utóbbi utódintézménye a Gyerekesély Iroda; mindkettő Berettyóújfaluban található). Az átmenet program teszi lehetővé, hogy nyomon kövessük tanulóink további tanulmányait intézményünkön belül (óvoda-iskola átmenet, 4-5. osztály átmenet), illetve kívül (általános iskola-középiskola átmenet). Ezen projekt nem csak a diákoknak hasznos, hanem a pedagógusoknak is, ugyanis az elsős osztályfőnökök már időben megismerkednek leendő tanulóikkal, és fordítva. De ugyanez igaz, az alsó-felső tagozat átmenetre is. Az “Éljünk egészségesen!” projekten belül még hatékonyabban tudunk odafigyelni nebulóink egészségére sportprogramokkal (futball, kézilabda, pingpong), mindennapos gyümölcsfogyasztással, testneveléssel, és egyéb, az egészség megőrzése érdekében szervezett előadásokkal, vetélkedőkkel. A Bihari Múzeummal tartott kapcsolatunk eredménye, hogy tanulóink népi hagyományokkal, szokásokkal, a Biharra jellemző kismesterségekkel, a táj értékeivel ismerkedhetnek meg. Tanulóink évente több alkalommal vesznek részt múzeumpedagógiai foglalkozáson, és megtekintik az időszaki kiállításokat.

koszonto_kep

Vannak minden évben hagyományosan megrendezésre kerülő ünnepségeink. Ilyenek a megemlékezések, például október 6, október 23, március 15. Ezekre mindig egy-egy osztály készül fel. Hagyományosan, ősszel szoktuk lebonyolítani a Mesemondó versenyt és az Október Kupát, amelyen a környező település futballozó tanulói mérhetik össze tudásukat. Az IPR-en belül a Nagycsaládosok Egyesülete civil szervezettel együttműködve bonyolítjuk le IPR napjainkat. Ugyanezen programon belül szoktuk megrendezni kulturális bemutatónkat, ahol az osztályok különböző produkciókkal (mese, színdarab, tánc, ének, stb.) mutathatják meg nem csak az iskola, de a szüleik, ismerőseik számára is, hogy milyen ügyesek. December 6-án van Miklós napja, ekkor jár a mikulás. Intézményünket sem szokta elkerülni, így ekkor kapják meg az alsós osztályok “mikulás-csomagjaikat”. Felsős osztályaink ekkor osztály bulit szerveznek, ahol az előre kihúzott osztálytárs részére készítenek csomagot. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan rendezi a mindenkori 8. osztály a Fenyő ünnepséget. A telet farsangi esttel búcsúztatja a mindenkori 7. osztály. Utóbbi két rendezvény a Faluházban kerül megrendezésre, így nyíltkörű, tehát bárki részt vehet rajta. Az intézmény időseinek köszöntése is elmaradhatatlan, minden tanévben külön ajándékkal és műsorral készülünk eme jeles eseményre. A tanév vége felé rendezi meg a Diákönkormányzat a DÖK-napot. Minden 8. osztályos tanuló életében nagy pillanat a ballagás, ezt június közepén, közel a tanévzáróhoz bonyolítjuk le. Ezen ünnepség rendezője a 7. osztály. A tanév végén szokott lenni a tanévzáró, ahol az igazgató értékeli az éves munkát, és a szorgalmas tanulók könyvjutalomban részesülnek.

koszonto_kep2

A gyerekek több levelezős versenyen vesznek részt évek óta. Az alsósok a Kvalitás tanulmányi vetélkedőn, a Bendegúz Akadémiája tantárgyi -, valamint a Nyelvész versenyen, a felsősök pedig a Jonatán Könyvmolyképző versenyen vesznek részt. Sajnos mivel ezek a vetélkedők nevezési díjjal járnak, egyre kevesebb gyerek vesz részt rajtuk. A Mesemondó versenyt iskolánk könyvtára rendezi ősszel, míg a Versmondó versenyt tavasszal a gáborjáni tagintézmény szervezi meg. A jól szereplő diákok Nagykerekibe is eljuthatnak.
Már több alkalommal vettek részt az alsósok és a felsősök is a Biharkeresztesen megrendezésre kerülő “Szülőföldem, Biharország” című honismereti vetélkedőn. Ezen a versenyen már több alakalommal is dobogós helyezéseket értünk el. Az év során több focitornán vesznek részt mind az alsósok, mind a felsősök. Ezen kívül még minden évben akad olyan verseny, amire benevezünk.

Szeretnénk, hogy ha a felsorolt rendezvények a jövőben is megrendezésre kerülnének, valamint a versenyeken továbbra is részt tudnánk venni.

Honlapunkon az aktuális híreket, eseményeket a “Hírek” menüpont alatt találhatják meg.

Utolsó módosítás dátuma: 2013.10.28.
Fontos

Jelenleg nincs fontos információ.

Csengetési rend
előjel. 7:45
1. óra 8:00 - 8:45
2. óra 8:55 - 9:40
3. óra 10:00 - 10:45
4. óra 10:55 - 11:40
5. óra 11:50 - 12:35
alsó felső
ebéd 12:45 - 13:15 6. óra 12:45 - 13:30

fogl.,
szakk.

13:15 - 14:00 ebéd 13:30 - 14:00
7. óra 14:00 - 14:45 tan.
szoba
14:00 - 16:00
8. óra 14:55 - 15:40
ügyel. 15:40 - 16:00 ügyel. 16:00 - 16:30
Közösség
Impresszum
A tárhelyet felajánlotta a:
Közlemény

Az oldal valós megjelenéséhez szükséges betűtípus:
Century Gothic.
Amennyiben nem rendelkezik ezzel a betűkészlettel, innen le tudja tölteni:
Century Gothic letöltése


Az oldal valós megjelenéséhez szükséges program:
Adobe Flash.
Amennyiben nem rendelkezik ezzel a programmal, innen le tudja tölteni: